l Blue suède shoes – els van dinteren
Close

Blue suède shoes

Zware pijnstiller haal je gewoon met een herhaalrecept. Dat is de schokkende kop boven een artikel in de avondkrant. Niet dat het mij verbaasde, maar nu zag ik de omvang op een bijgaande grafiek. Rood,  Oxycodon: tussen de 400.000 en 500.000 gebruikers in 2018. Blij te zien dat ik ook ergens bij hoor. Maandenlang kreeg ik per dag, zonder te vragen en zonder enige uitleg, een handjevol Oxycodon, terwijl ik plat lag, rustig naar het plafond keek en me nauwelijks kon bewegen. De pijn nam af maar veroorzaakte een vorm van lethargie en ongekende ongeïnteresseerdheid: ik verkeerde midzomer bij vijfendertig graden Celsius in een merkwaardige winterslaap. Maandenlang werd ik gevoed met gif. In de periode van revalidatie, die na een ingewikkelde operatie volgde, werd nog kwistiger omgesprongen met het medicijn. Ik mocht zelfs de rol met maandvoorraad in eigen beheer aanwenden, mocht ik nog trek in iets extra’s hebben. Waarom? Omdat men vond dat ik het wel aankon…zo’n rolletje voorraad. Het was overigens makkelijk voor de overdrukke verpleging. Dat weigerde ik: de verpleging was -volgens mijn traag werkende geest- medeverantwoordelijk voor het toedienen van medicatie. Daarom kwam er -geheel tegen hun zin- vier keer per dag een verpleger/verpleegster om de pil te brengen, vaak met de mededeling ‘als u meer nodig heeft moet u maar even bellen…vooral in de nacht’. Daarvoor bestond nog een extra grote pil, die binnen een minuut onder de tong smolt en zorgde dat de pijn per omgaande  verdween. Die heb ik een paar keer gebruikt: heel lekker spul!

Bij controle was de eerste vraag van de neurochirurg: ‘Had u ook Cold Turkey bij de stopzetting van de medicatie?’ Het antwoord was NEE. ‘Oh, mevrouw, dan heeft u geluk gehad. Gefeliciteerd! U bent dus niet in het bezit van het verslavingsgen!

Ik moest hem teleurstellen en vertelde over mijn verslaving aan slagroom en koffie. Dat vond hij niet erg. Ik vroeg naar zijn verslaving. Hij vertelde dat die lag in handgemaakte Italiaanse suède schoenen.

We lachten wat en ik sprak mijn verontwaardiging uit over het ongekende Oxycodon-gebruik. Hij was het me mij eens, maar vond het voor de pijnbestrijding in mijn geval zeer gerechtvaardigd.

Inmiddels heeft de troep hopelijk mijn lijf verlaten, samen met de pijn. Ik loop weer!

Hij is  vast en zeker naar Milaan afgereisd voor een paar nieuwe blauwe suède schoenen, mede gefinancierd door farmaceutische industrie en ongewild ook door mij.

© evd/080219

Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Inhoud is auteursrechtelijk beschermd!